• Adres: Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No:4 D:4 Üsküdar - İstanbul
  • İletişim: 0(530) 239 45 83
  • E-Mail: info@ozgenpartners.av.tr

Blog

Hibrit Çalışma Modeli ve Özlük Dosyaları

Hibrit çalışma, modern iş dünyasında giderek daha fazla yaygınlaşan bir çalışma modelidir. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte, birçok şirket uzaktan çalışmayı deneyimlemiş ve hibrit çalışma modeline geçmeye yönelmiştir. Bu modelde çalışanlar, belirli işleri ofiste gerçekleştirebilirken, diğer işleri evde veya başka bir yerde uzaktan tamamlayabilirler. Bu yönden bakarsak işyerinde fiziksel olarak çalışma ile uzaktan çalışmanın bir kombinasyonudur denilebilir. Ancak pek çok işveren şirket fiilen hibrit çalışmaya geçmesine rağmen işçilerin özlük dosyasına bu konuda gerekli yansıtmaları yapmamaktadır. Ancak bu önemsiz görülen husus İş Kanunu madde 22’de düzenlendiği üzere iş sözleşmesinde esaslı değişiklik olarak değerlendirilmekte ve çalışanın iş sözleşmesinin haklı sebeple feshine sebebiyet verebilmektedir.
Hibrit çalışmada özlük dosyasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar şunlardır:
• Hibrit Çalışma Koşulları: Çalışanın hibrit çalışma modeline uygun olarak işe alındığı ve bu çalışma düzenine geçtiği tarihler belirtilmelidir. İşveren ve çalışan arasındaki hibrit çalışma koşulları, iş sözleşmesinde ve özlük dosyasında net bir şekilde belirtilmelidir.
• Çalışma Süresi ve Saatleri: Hibrit çalışmada çalışanın ofiste ve uzaktan çalışma süreleri, haftalık ve günlük çalışma saatleri özlük dosyasında açıkça belirtilmelidir.
• Ücret ve Tazminatlar: Hibrit çalışma düzenine geçildiğinde ücret ve diğer tazminatlar (yol masrafları vb.) ile ilgili detaylar özlük dosyasına yansıtılmalıdır.
• İş Sağlığı ve Güvenliği: Hibrit çalışma düzeninde çalışanın iş sağlığı ve güvenliği için alınan önlemler, ofis ortamında olduğu gibi uzaktan çalışma koşullarını da kapsayacak şekilde özlük dosyasında yer almalıdır.
• Veri Güvenliği ve Gizlilik: Hibrit çalışmada veri güvenliği ve gizlilikle ilgili politikalar ve yönergeler özlük dosyasında yer almalıdır. Çalışanlara, şirket verilerini nasıl koruyacakları ve gizliliği nasıl sağlayacakları hakkında bilgi verilmelidir.
Başkaca makalelerimizde de ifade ettiğimiz üzere özlük dosyası, işverenin ve çalışanın haklarını ve yükümlülüklerini içeren önemli bir belgedir. Hibrit çalışma düzenine geçilirken, özlük dosyasında bu yeni çalışma düzenine uygun bilgilerin güncellenmesi ve kaydedilmesi önemlidir. Aynı zamanda, şirketin iş hukukuna uygun olarak hibrit çalışma modelini uygulamasını sağlamak amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin özlük dosyasında yer alması gereklidir.

İşyerinizde hibrit çalışma yöntemini benimsediyseniz ve bu husus halen özlük dosyalarınıza yansımadıysa Özgen & Partners ile iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.